('s-) Gravenhage - Prinsessegracht - huis Aan de Boskant0000.0011

 

 Literatuur

 

Voorloopige Lijst der Nederlandsche Monumenten van Geschiedenis en Kunst, deel III: De Provincie Zuidholland, opgemaakt en uitgegeven door de Rijkscommissie tot het opmaken en uitgeven van een inventaris en eene beschrijving van de Nederlandsche Monumenten van Geschiedenis en Kunst. Utrecht (Oosthoek), 1915. [456 blz. ISBN -]. Hierin "Prinsessegracht hoek Korte Voorhout": blz. 142. ("Gepleisterde gevels (ca 1650), beide met frontons, waarvan dat aan het Voorhout gebeeldhouwd, het andere later (XIX?). Aan de grachtzijde sluit een muur aan met hardsteenen hekposten (XVIIId)" - dit is de volledige tekst)

- Hijmans, H. (red.), Het huis aan den Boschkant op den hoek van het Korte Voorhout te 's-Gravenhage. Den Haag (Eerste Nederlandsche Verzekeringsmaatschappij Mouton), 1922 [76 blz. ISBN -]

- Haags Historisch Museum: "Jan van Goyen: Gezicht op Den Haag vanuit het zuidoosten, 1650-1651". Uit de toelichting bij het rechter gedeelte, bij nr 42: "Het 'Huis aan de Boschkant' (hoek Korte Voorhout - Prinsessegracht) dat verwoest werd bij het bombardement op 3 maart 1945. Het pand werd in 1645 [eveneens] door Pieter Post gebouwd voor Laurens Buysero, tresorier van stadhouder Frederik Hendrik" (dit is de volledige tekst)

- Jongedijk, J.W., Ridderlijke orden in Nederland. Met medewerking van G.M. Verspyck & J. Schiphorst. Zaltbommel (Europese Bibliotheek), 1965. [80 blz. ISBN -]. Hierin: blz. 75-76 (In 1807 moest de Duitse Orde haar huis aan de Springweg te Utrecht verkopen aan Lodewijk Napoleon. De prijs bedroeg f.50.000,- "De Orde nam voor dit bedrag mede in betaling aan een huis te 's-Gravenhage aan de Boskant tegenover het exercitieveld bij de Maliebaan, waarin voordien het Ministerie van Politie en Justitie was gehuisvest. Dit huis heeft tot 1836 als zetel van de Orde gefungeerd". Op 01-12-1836 werd het huis aan de Hofpoort te Utrecht aangekocht als nieuwe zetel - dit is de relevante tekst volledig)

- Klück, Bart, De Landcommanderij van de Duitse Orde te Utrecht. Deel in de serie 'Clavis kleine kunsthistorische monografieën', nr 13. Amsterdam (Architectura & Natura), 1995. [48 blz. ISBN 90.71570.59.2]. Hierin: blz. 45 ("Het complex werd verkocht. In de koopsom van vijftigduizend gulden is de overdracht aan de Orde van een pand van het Ministerie van Politie en Justitie in Den Haag inbegrepen, waardoor de Orde voor enige decennia ook uit Utrecht verdween" - dit is de relevante tekst volledig)